Kawa na upały, czyli kawa mrożona z ... kwasem chlebowym.
Kawa z kwasem chlebowym. Pewnie czytając to myślisz, że jestem jakaś dziwna że piję takie rzeczy ;) Ale uwierz, że na upały takie jak teraz jest to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mogą żyć bez czarnego napoju. Skąd taki dziwny pomysł?
Kawa stanowi absolutną podstawę mojego żywienia ;) Serio, bez porannej kawy nie jestem w stanie efektywnie pracować i w ogóle funkcjonować. Nie twierdzę więc, że nie jestem uzależniona, bo jestem, ale dobrze mi z tym ;)
Ostatnio będąc u znajomych w kawiarni, koleżanka zaproponowała mi kawę z ...tonikiem. Wydało mi się to nieco dziwne i nie potrafiłam sobie wyobrazić tego smaku, więc zamówiłam polecany wynalazek. Okazało się, że kawa z tonikiem smakuje wyśmienicie :)
Ja też postanowiłam poeksperymentować, a że akurat w lodówce znalazłam butelkę kwasu chlebowego stwierdziłam, że spróbuję;) No i okazuje się, że to połączenie również jest super!
Składniki:
- pół szklanki kwasu chlebowego
- 6 kostek lodu
- filiżanka kawy (ja użyłam świeżo zmielonej Lavaza Espresso Cremoso)
Przygotowanie:
Do szklanki wlewamy kwas chlebowy i wrzucamy kostki lodu. Kawę wlewamy bardzo powoli, nie mieszamy, pozwalamy jej "samodzielnie" opaść na dno.
Smacznego! I pamiętajcie o nawadnianiu organizmu w takie upały. Kawa odwadnia organizm, więc jeśli pijesz jej dużo, to koniecznie wypijaj jeszcze więcej wody (3 litry dziennie to absolutne minimum).
![]() |
kawa z kwasem chlebowym |
Kawa stanowi absolutną podstawę mojego żywienia ;) Serio, bez porannej kawy nie jestem w stanie efektywnie pracować i w ogóle funkcjonować. Nie twierdzę więc, że nie jestem uzależniona, bo jestem, ale dobrze mi z tym ;)
Ostatnio będąc u znajomych w kawiarni, koleżanka zaproponowała mi kawę z ...tonikiem. Wydało mi się to nieco dziwne i nie potrafiłam sobie wyobrazić tego smaku, więc zamówiłam polecany wynalazek. Okazało się, że kawa z tonikiem smakuje wyśmienicie :)
Ja też postanowiłam poeksperymentować, a że akurat w lodówce znalazłam butelkę kwasu chlebowego stwierdziłam, że spróbuję;) No i okazuje się, że to połączenie również jest super!
Składniki:
- pół szklanki kwasu chlebowego
- 6 kostek lodu
- filiżanka kawy (ja użyłam świeżo zmielonej Lavaza Espresso Cremoso)
Przygotowanie:
Do szklanki wlewamy kwas chlebowy i wrzucamy kostki lodu. Kawę wlewamy bardzo powoli, nie mieszamy, pozwalamy jej "samodzielnie" opaść na dno.
Smacznego! I pamiętajcie o nawadnianiu organizmu w takie upały. Kawa odwadnia organizm, więc jeśli pijesz jej dużo, to koniecznie wypijaj jeszcze więcej wody (3 litry dziennie to absolutne minimum).
![]() |
Kawa mrożona z kwasem chlebowym |