Kawa na upały, czyli kawa mrożona z ... kwasem chlebowym.

Kawa z kwasem chlebowym. Pewnie czytając to myślisz, że jestem jakaś dziwna że piję takie rzeczy ;) Ale uwierz, że na upały takie jak teraz jest to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mogą żyć bez czarnego napoju. Skąd taki dziwny pomysł?

kawa z kwasem chlebowym 



Kawa stanowi absolutną podstawę mojego żywienia ;) Serio, bez porannej kawy nie jestem w stanie efektywnie pracować i w ogóle funkcjonować. Nie twierdzę więc, że nie jestem uzależniona, bo jestem, ale dobrze mi z tym ;)

Ostatnio będąc u znajomych w kawiarni, koleżanka zaproponowała mi kawę z ...tonikiem. Wydało mi się to nieco dziwne i nie potrafiłam sobie wyobrazić tego smaku, więc zamówiłam polecany wynalazek. Okazało się, że kawa z tonikiem smakuje wyśmienicie :)

Ja też postanowiłam poeksperymentować, a że akurat w lodówce znalazłam butelkę kwasu chlebowego stwierdziłam, że spróbuję;) No i okazuje się, że to połączenie również jest super!

Składniki:

- pół szklanki kwasu chlebowego
- 6 kostek lodu
- filiżanka kawy (ja użyłam świeżo zmielonej Lavaza Espresso Cremoso)

Przygotowanie:

Do szklanki wlewamy kwas chlebowy i wrzucamy kostki lodu. Kawę wlewamy bardzo powoli, nie mieszamy, pozwalamy jej "samodzielnie" opaść na dno.

Smacznego! I pamiętajcie o nawadnianiu organizmu w takie upały. Kawa odwadnia organizm, więc jeśli pijesz jej dużo, to koniecznie wypijaj jeszcze więcej wody (3 litry dziennie to absolutne minimum).

Kawa mrożona z kwasem chlebowym








Popularne posty