Krem z kalarepy
Dla wielbicieli kremowych zup i kalarepy, na którą właśnie trwa sezon, przepis na szybki i zdrowy krem. Na końcu przepisu warto poczytać o właściwościach zdrowotnych kalarepy, bo to niepozorne warzywo ma ich naprawdę sporo ;)
Składniki:
- 2 średniej wielkości kalarepy
- 20 g masła ziołowego
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta imbiru
-szczypta chilli
- szczypta kurkumy
- szczypta soli i pieprz
- 1/4 puszki mleczka kokosowego
- sezam, starta mozarella, listek bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło (na małym ogniu żeby nie przypalić), kroimy cebulę i czosnek, wrzucamy do garnka. Dodajemy imbir, chilli i kurkumę, całość mieszamy. Kroimy kalarepę razem z liśćmi (ale bez twardych łodyg). Wrzucamy do garnka i smażymy ok 5 minut, mieszając co chwilę.
Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Garnek zalewamy wodą 1 cm powyżej poziomu warzyw, można dodać kostkę bulionową (ja nie daję), dodajemy sól i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok pół godziny. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i blendujemy, doprawiamy pieprzem.
Dlaczego warto jeść kalarepę?
To dosyć mało popularne w naszym kraju warzywo to prawdziwa bomba witaminowa!
Witamina C - zjedzenie jednej główki kalarepy uzupełnia całodzienne zapotrzebowanie na tą witaminę, która chroni nas przed wirusami
Betakaroten chroni nasz wzrok i wspomaga rozwój tkanek
Bioflawonidy to przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać rozwojowi nowotworów
Kalarepa jest bogatym źródłem błonnika, który wspomaga przemianę materii i zapewnia uczucie sytości ;)
Mikroelementy zawarte w kalarepie:
Potas - odpowiada za przemianę materii, prawidłowe działanie mięśni, oraz równowagę płynów w organiźmie. Pozostałe : jod, fosfor, miedź, mangan, wapń, sód i żelazo (zawarte głównie w liściach, dlatego nie wyrzucajmy ich tylko wykorzystajmy ;)
Wartość kaloryczna : 27kcal/100 g - warzywo idealne dla osób dbających o linię ;)
Kalarepa ma także bardzo niski indeks glikemiczny (niestety nie udało mi się znaleźć dokładnej wartości, więc jakby ktoś miał, to proszę o cynk ;)
Składniki:
- 2 średniej wielkości kalarepy
- 20 g masła ziołowego
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta imbiru
-szczypta chilli
- szczypta kurkumy
- szczypta soli i pieprz
- 1/4 puszki mleczka kokosowego
- sezam, starta mozarella, listek bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło (na małym ogniu żeby nie przypalić), kroimy cebulę i czosnek, wrzucamy do garnka. Dodajemy imbir, chilli i kurkumę, całość mieszamy. Kroimy kalarepę razem z liśćmi (ale bez twardych łodyg). Wrzucamy do garnka i smażymy ok 5 minut, mieszając co chwilę.
Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Garnek zalewamy wodą 1 cm powyżej poziomu warzyw, można dodać kostkę bulionową (ja nie daję), dodajemy sól i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok pół godziny. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i blendujemy, doprawiamy pieprzem.
Dlaczego warto jeść kalarepę?
To dosyć mało popularne w naszym kraju warzywo to prawdziwa bomba witaminowa!
Witamina C - zjedzenie jednej główki kalarepy uzupełnia całodzienne zapotrzebowanie na tą witaminę, która chroni nas przed wirusami
Betakaroten chroni nasz wzrok i wspomaga rozwój tkanek
Bioflawonidy to przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać rozwojowi nowotworów
Kalarepa jest bogatym źródłem błonnika, który wspomaga przemianę materii i zapewnia uczucie sytości ;)
Mikroelementy zawarte w kalarepie:
Potas - odpowiada za przemianę materii, prawidłowe działanie mięśni, oraz równowagę płynów w organiźmie. Pozostałe : jod, fosfor, miedź, mangan, wapń, sód i żelazo (zawarte głównie w liściach, dlatego nie wyrzucajmy ich tylko wykorzystajmy ;)
Wartość kaloryczna : 27kcal/100 g - warzywo idealne dla osób dbających o linię ;)
Kalarepa ma także bardzo niski indeks glikemiczny (niestety nie udało mi się znaleźć dokładnej wartości, więc jakby ktoś miał, to proszę o cynk ;)
Komentarze
Prześlij komentarz