Ciasto francuskie z botwinką i serem feta

Latem zawsze w dziwny sposób przybywa mi obowiązków (ale też przyjemności ;) co niestety sprawia, że w domu jestem tak późno, że już nie bardzo jest kiedy gotować. Widać to w ilości wpisów jakie ostatnio wrzucam na bloga ;) Nie oznacza to, że latem stołuję się w fast foodach, ale z braku czasu wybieram przepisy raczej nie wymagające długiego stania przy garach, a często tak proste, że nie warto tego publikować ;)

Za to dzisiaj będzie coś równocześnie prostego i szybkiego, a do tego smacznego, czyli botwinka z miodem i fetą na cieście francuskim.





Składniki:

- 250 g ciasta francuskiego
- pęczek botwinki
- ok 3/4 opakowania fety
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- słonecznik łuskany
- sezam
- czosnek
- kolendra mielona

 Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Botwinkę (liście + buraczki) kroimy drobno, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z miodem i oliwą. Wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut. W międzyczasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasto francuskie, które na całej powierzchni nakłuwamy widelcem. Po 15 minutach wyciągamy farsz i układamy go na cieście. Posypujemy rozdrobnioną fetą, słonecznikiem, sezamem i kolendrą. Opcjonalnie można dodać szczyptę chilli i imbiru.
Pieczemy ok 15 minut.

Smacznego!










Komentarze

Popularne posty