Jak zdrowo żyć i nie zwariować: Spaghetti śródziemnomorskie z cukinią

niedziela, 4 maja 2014

Spaghetti śródziemnomorskie z cukinią

Jako gorliwa wyznawczyni Kościoła Latającego Potwora Spaghetti, dziś przy niedzieli, nie miałam problemu co ugotować na obiad, bo wybór był prosty ;)

Nie przepadam za spaghetti z tradycyjnymi ciężkimi sosami, za to uwielbiam makaron razowy, pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami i cukinią.




Czas przygotowania:
ok 15-20 minut
 
Składniki:
- makaron razowy pełnoziarnisty
- jedna, średnia cukinia
- jedna średnia cebula
- seler naciowy (opcjonalnie)
-oliwki zielone, lub czarne
- suszone pomidory w oliwie
- przyprawy (ja używam imbir, chilli, bombay masala i kurkuma)
- do posypania pestki dyni i sezam
-oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy sypiemy przyprawy (trzeba bardzo uważać żeby ich nie spalić), następnie wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, a po ok 2 minutach cukinię pokrojoną w słupki i drobno pokrojony seler naciowy, oraz oliwki i pomidory. Smażymy aż wszystkie składniki zmiękną, potem na ok 3-4 minuty zostawiamy na patelni pod przykryciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Durszlak.pl