Szaszłyki z cukinii i nadziewane pieczarki dla zabieganych ;)
Nigdy nie potrafiłam zrozumieć ludzi, którzy twierdzą, że się nudzą. Dalej nie potrafię ;) Bardzo chciałabym osiągnąć stan kiedy będę miała czas żeby codziennie publikować coś na blogu, niestety w najbliższym czasie się nie zapowiada ;)
Ale dosyć tego narzekania, dzisiaj (z braku czasu oczywiście) szybki i lekki obiad - szaszłyk z cukinii, na którą wciąż trawa sezon (ale na horyzoncie widać już moją ukochaną dynię). Do tego pieczarki panierowane twarożkiem z suszonym pomidorem.
Przygotowanie takiego obiadu jest naprawdę szybkie i nieskomplikowane. Potrzebować będziemy:
- patyczki do szaszłyków
- jedna średniej wielkości cukinia
- pół kostki sera feta
- pomidory suszone w oliwie
- liście bazylii
- duże pieczarki
- twaróg
- chilli
- słonecznik
- sezam
-łuskane pestki dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do ok 190 st.C (oczywiście optymalny byłby grill elektryczny, lub ogrodowy, niestety nie posiadam). Cukinię obieramy i kroimy na cienkie, podłużne plastry. Fetę kroimy w podłużne prostopadłościany. Fetę, pomidory suszone i listek bazylii zawijamy w cukinię i nabijamy na patyczek do szaszłyków. Czynność powtarzamy aż patyczek się "zapełni" ;)
Pieczarkom urywamy nóżki ;) Twaróg, kilka suszonych pomidorów, oliwę i chilli, oraz ziarna blendujemy na gładką masę. Nadziewamy nią pieczarki. Można posypać je z góry suszonymi pomidorami i czosnkiem.
Wszystko zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok 30 minut.
Ale dosyć tego narzekania, dzisiaj (z braku czasu oczywiście) szybki i lekki obiad - szaszłyk z cukinii, na którą wciąż trawa sezon (ale na horyzoncie widać już moją ukochaną dynię). Do tego pieczarki panierowane twarożkiem z suszonym pomidorem.
Szaszłyk z cukini z suszonym pomidorem i fetą |
Przygotowanie takiego obiadu jest naprawdę szybkie i nieskomplikowane. Potrzebować będziemy:
- patyczki do szaszłyków
- jedna średniej wielkości cukinia
- pół kostki sera feta
- pomidory suszone w oliwie
- liście bazylii
- duże pieczarki
- twaróg
- chilli
- słonecznik
- sezam
-łuskane pestki dyni
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do ok 190 st.C (oczywiście optymalny byłby grill elektryczny, lub ogrodowy, niestety nie posiadam). Cukinię obieramy i kroimy na cienkie, podłużne plastry. Fetę kroimy w podłużne prostopadłościany. Fetę, pomidory suszone i listek bazylii zawijamy w cukinię i nabijamy na patyczek do szaszłyków. Czynność powtarzamy aż patyczek się "zapełni" ;)
Pieczarkom urywamy nóżki ;) Twaróg, kilka suszonych pomidorów, oliwę i chilli, oraz ziarna blendujemy na gładką masę. Nadziewamy nią pieczarki. Można posypać je z góry suszonymi pomidorami i czosnkiem.
Wszystko zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok 30 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz