Jak zdrowo żyć i nie zwariować: Bezglutenowa "owsianka" z amarantusem i borówkami

niedziela, 10 sierpnia 2014

Bezglutenowa "owsianka" z amarantusem i borówkami

Od dwóch dni na dworze średnia temperatura to ok 35 st.C :) Narzekać nie mam zamiaru, bo wolę +35 niż -20, poza tym przy tak nieludzkim upale nie chce się ciągle jeść ;) Śniadanie to jednak podstawa i musi być, więc w niedzielny poranek zamiast tradycyjnej owsianki, jogurt naturalny z amarantusem i borówkami :)






Potrzebne będą :
- jogurt naturalny
- borówki
- amarantus ekspandowany

Zdrowy start...

Proste i szybkie w przygotowaniu śniadanie nie oznacza, że jest ono mniej zdrowe. W tym przypadku wręcz przeciwnie ;)
Borówka amerykańska to bogate źródło mikro- i makroelementów, a szczególnie wapnia, fosforu i potasu.
Jest to owoc, który ma NAJWIĘCEJ antyoksydantów ze wszystkich owoców!
Borówka amerykańska pozytywnie wpływa na pamięć i pomaga chronić przed stresem.

Zawiera również związki zwane proantycyjanidami, które pomagają zapobiegać infekcjom dróg moczowych (podobne właściwości posiada żurawina), gdyż zmniejszają zdolność bakterii do przylegania do ścian przewodów moczowych.

Znane jest także regeneracyjne działanie owoców borówki na wzrok. Taki posiłek będzie na pewno doskonałym początkiem dnia dla osób, które spędzają dużo czasu przed komputerem, za kierownicą, lub w inny sposób obciążają oczy.

O amarantusie chyba już wcześniej pisałam, ale nie zaszkodzi przypomnieć, bo jego właściwości odżywcze są naprawdę imponujące ;)

Zacznijmy od tego, że amarantus zawiera trzykrotnie więcej błonnika niż pszenica i żyto, a jak wiadomo błonnik ma ogromny wpływ na prawidłowe trawienie.

Jest to również niezwykle cenne źródło białka i żelaza, oraz magnezu. Przykładowo 100 gram nasion amarantusa pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na magnez, czyli więcej niż w przypadku szpinaku, który jest uważany za jedno z bogatszych źródeł tego pierwiastka.

Amarantus to również bogate źródło skwalenu. Występuje on praktycznie we wszystkich olejach roślinnych, ale w bardzo małych ilościach. W przypadku oleju z amarantusa jego wartość wynosi 6,3%. Oliwa z oliwek, powszechnie uznawana za najzdrowszy tłuszcz roślinny, zawiera 10-krotnie mniej skwalenu. Chroni on naszą skórę przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych, działa też jak odtrutka ułatwiająca usuwanie wszelkiego rodzaju substancji wytworzonych w wyniku przemysłowej działalności człowieka i nie występujących wcześniej w przyrodzie.







Więcej o borówkach, oraz acai i jagodach goji



5 komentarzy:

  1. hej :) mama amarantusa, ale nigdy nic z nim nie robiłam - po prostu wystarczy zmieszać jogurt z amarantusem jak płatki czy jakoś go "przygotować". Przepraszam za banalność pytania, ale dla mnie amarantus to egzotyka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wystarczy zmieszać amarantus z jogurtem, tak jak płatki. Ważne jest tylko żeby był to amarantus ekspandowany, a nie "surowe" ziarno, które bez obróbki nie jest raczej polecane do jedzenia ;)

      Usuń
  2. Se zrobię taką owsiankę i też będę się cieszył.
    I smakiem i zdrowiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co dodać jeżeli nie mogę jeść mleka i przetworów mlecznych

    OdpowiedzUsuń
  4. myślę, że użyj mleka owsianego, ryżowego lub migdałowego też powinno być dobre

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Durszlak.pl