Jak zdrowo żyć i nie zwariować: Zupa krem z pomidorów z ryżem

poniedziałek, 21 września 2015

Zupa krem z pomidorów z ryżem

Ostatnio "chodzi" za mną zupa pomidorowa, której dawno nie jadłam, bo zwykle mam na nią ochotę zimą. Niestety wtedy robię ją z pomidorów z puszki, bo te w sklepach raczej nie są świeżo zebrane ;) Tym bardziej fajnie zrobić ją teraz kiedy trwa jeszcze sezon na pomidory.


Zupa krem z pomidorów





Potrzebne składniki (na średniej wielkości garnek):

- 1kg pomidorów malinowych (mogą być też zwykłe)
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- szczypta soli himalajskiej (lub zwykłej)
- szczypta suszonej bazylii
- 3-4 listki świeżej bazylii
- 3-4 listki szałwii
- kostka bulionowa
- 80g ryżu do sushi (oczywiście może być też zwykły, ja akurat miałam do sushi, któremu kończy się termin przydatności ;)
- 200ml wody

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy oliwę, czekamy aż mocno się podgrzeje. Wtedy wsypujemy wszystkie przyprawy.

Kroimy cebulę i czosnek, wrzucamy do garnka i czekamy aż cebula się dobrze zeszkli. 

W międzyczasie kroimy pomidory, kiedy cebula jest gotowa wrzucamy je do garnka. 

Czekamy ok 15 minut aż wszystkie składniki zmiękną, wtedy dopiero dorzucamy kostkę, a po chwili dolewamy ok 200ml  wody. Gotujemy jeszcze ok 10-15 minut.

W osobnym garnku gotujemy ryż (al dente).

Kiedy zupa jest gotowa blendujemy ją za pomocą blendera, dodajemy ryż. Możemy dodać również trochę śmietany.

Smacznego!

zupa pomidorowa z ryżem

Zupa krem z pomidorów z ryżem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Durszlak.pl