Jak zdrowo żyć i nie zwariować: Bataty zapiekane z twarożkiem, oliwkami i suszonym pomidorem

czwartek, 24 września 2015

Bataty zapiekane z twarożkiem, oliwkami i suszonym pomidorem


Bataty coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach, wcześniej nie były chyba zbyt popularne. Ja przynajmniej jakoś nie kojarzę ich jako smaku dzieciństwa ;)  Do tej pory sama nie przyrządzałam tej rośliny, dlatego nie kombinowałam jakoś szczególnie z tym co przygotować. Wyszło prosto i szybko.

Bataty pieczone z twarożkiem


Poza nadziewanymi batatami wykorzystałam jeszcze jedną dłuższą, ale za to cienką sztukę. Batata obrałam, pokroiłam na grube plastry i nałożyłam twarożku.

Składniki:


- 1-2 bataty - im bardziej okrągłe, tym lepiej.
- kostka sera twarogowego
- garść zielonych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- kilka plastrów suszonych pomidorów w oleju
- pieprz i sól

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200st.C
Batata myjemy i kroimy na pół
Serek w miseczce mieszamy z pozostałymi składnikami, wcześniej pokrojonymi.

Układamy na blaszce wyłożonej folią lub papierem do pieczenia i pieczemy ok pół godziny.





Przy okazji szukania obiadowej inspiracji dowiedziałam się ciekawej rzeczy o batacie.
Okazuje się, że są 2 odmiany tego warzywa. Słodka i gorzka. Słodka to ta dostępna w naszych sklepach, niestety właśnie z tego względu, że jest słodka, często uprawy niszczone są przez szkodniki i zwierzęta.

Druga odmiana gorzka jest trująca. Jednak okazuje się, że można ją "odtruć" ;) Jak to zrobić? Przede wszystkim obrać ze skóry, bo w niej jest najwięcej toksyny. Potem obraną bulwę wystawiamy na działanie promieni słonecznych, batat puszcza sok, który w tej postaci również jest zdatny do picia.
Ale to tylko taka ciekawostka ;)


Bardziej zainteresować Was mogą wartości odżywcze batata.


100 g batata to 85kcal, w tym:
- 20g to węglowodany, 
-białko 1,6g, 
-tłuszcz 0g.

Zawierają one również sporo potasu (337mg/100g), błonnika, magnezu, sodu, wapnia, a także żelazo, witaminę C, witaminę A, oraz B6.




Podobają Ci się moje wpisy? Polub "Jak zdrowo żyć i nie zwariować na Facebooku":

 Jak zdrowo żyć i nie zwariować na FB





2 komentarze:

  1. Kochanie, nie możesz znać z dzieciństwa batatów. Bataty w czasach Twojego dzieciństwa były znane tylko z hasła do krzyżówki "słodkie ziemniaki". Można je było jedynie obejrzeć w encyklopedii.

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Durszlak.pl