Jak zdrowo żyć i nie zwariować: Dynia zapiekana a.k.a zapiekanka z dynii

wtorek, 15 września 2015

Dynia zapiekana a.k.a zapiekanka z dynii

Sezon na dynię w mojej kuchni uznaję za rozpoczęty i to bardzo udanie ;) Na pierwszy ogień poszła szybka i prosta zapiekanka z dyni, na kuchni za to robi się zupa...


Zapiekanka z dyni




Danie to jest o tyle praktyczne, że nie musimy brudzić foremek do pieczenia, a potem ich zmywać ;)


Składniki (na 1 porcję):


- "boczny" kawałek dyni 
- ser gorgonzola
- pół jabłka
- 1/4 czerwonej cebuli
- garść żurawiny
- sezam
-czarnuszka
- trochę startego żółtego sera
- łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Środek dyni wykrajamy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do miseczki, mieszamy razem z pokrojoną cebulą, jabłkiem i gorgonzolą. 
Dodajemy żurawinę i sezam, polewamy olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok 200 st.C na 50 minut.

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy na górę żółtym serem i czarnuszką (warto ją dodać, ponieważ ma bardzo wyrazisty smak, a dynia jak wiadomo bez przyprawienia jest nieco mdła)


Zapiekana dynia
Jadłonomia - Marta Dymek





3 komentarze:

  1. świetny pomysł
    zapraszam do mnie http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia to wyjątkowy smak mojego dzieciństwa. Moja babcia robiła cuda z dyni. Gotowała pyszny kompot z dyni, pyszny mus z dyni. W ogrodzie zawsze rosły dorodne dynie. Ja ten sezon dyniowy rozpoczęłam zupą dyniową z soczewicą. Była rewelacyjna.

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Durszlak.pl