Zakwas z buraków na barszcz i na wzmocnienie organizmu (żelazo)
Ostatnio poszukując nowych inspiracji kulinarnych, zwracam uwagę na produkty bogate w żelazo, ponieważ tak jak pisałam kilka postów wcześniej, niedawno mój organizm odmówił posłuszeństwa co kosztowało mnie prawie tydzień w łóżku. Wszystko to było spowodowane prawdopodobnie niedoborem żelaza, a że tabletki i suplementy staram się brać dopiero w ostateczności, najpierw postanowiłam spróbować leczenia jedzeniem ;)
Przepisem na zakwas z buraków poratowała mnie mama. Dzisiaj postanowiłam go wypróbować, niestety na efekt będzie trzeba poczekać 5-6 dni.
Składniki:
- ok 2 kg buraków
- 5-6 ząbków czosnku
- kilka listków bazylii
- ziele angielskie
- kilka liści laurowych
- łyżeczka soli
- ok 1,5 l przegotowanej wody
- kilka ziaren musztardowca (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i kroimy na niewielkie płaty, wrzucamy na dno kamionki. Wrzucamy również wszystkie pozostałe przyprawy.
Buraki obieramy i kroimy na dosyć grube plastry (na tyle grube żeby nie wypływały na powierzchnię). Wkładamy je do kamionki, a przegotowaną i ostudzoną wodę mieszamy z solą. Zalewamy buraki tak aby nie wystawały ponad powierzchnię.
Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce (czyli teraz, latem - gdziekolwiek ;)
Czekamy ok 5-6 dni na gotowy zakwas.
Zakwasu możemy użyć jako bazy do barszczu, ale również jako napój wzmacniający. Tak jak pisałam na początku postu - buraki to bogate źródło żelaza, a więc polecam szczególnie osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ żelazo hemowe zawarte w roślinach jest znacznie słabiej przyswajane przez organizm niż żelazo zawarte w mięsie.
Dlatego jeśli nie jemy mięsa, to warto zadbać by spożywać odpowiednio dużo roślin bogatych w żelazo (które jest znacznie lepiej przyswajane w towarzystwie witaminy C) - tutaj więcej na ten temat dla zainteresowanych: Naturalne źródła żelaza w diecie wege.
![]() |
Składniki na zakwas z buraków bogaty w żelazo |
Przepisem na zakwas z buraków poratowała mnie mama. Dzisiaj postanowiłam go wypróbować, niestety na efekt będzie trzeba poczekać 5-6 dni.
Składniki:
- ok 2 kg buraków
- 5-6 ząbków czosnku
- kilka listków bazylii
- ziele angielskie
- kilka liści laurowych
- łyżeczka soli
- ok 1,5 l przegotowanej wody
- kilka ziaren musztardowca (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i kroimy na niewielkie płaty, wrzucamy na dno kamionki. Wrzucamy również wszystkie pozostałe przyprawy.
![]() |
Zakwas |
Buraki obieramy i kroimy na dosyć grube plastry (na tyle grube żeby nie wypływały na powierzchnię). Wkładamy je do kamionki, a przegotowaną i ostudzoną wodę mieszamy z solą. Zalewamy buraki tak aby nie wystawały ponad powierzchnię.
Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce (czyli teraz, latem - gdziekolwiek ;)
Czekamy ok 5-6 dni na gotowy zakwas.
![]() |
Zakwas buraczany |
Zakwasu możemy użyć jako bazy do barszczu, ale również jako napój wzmacniający. Tak jak pisałam na początku postu - buraki to bogate źródło żelaza, a więc polecam szczególnie osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ żelazo hemowe zawarte w roślinach jest znacznie słabiej przyswajane przez organizm niż żelazo zawarte w mięsie.
Dlatego jeśli nie jemy mięsa, to warto zadbać by spożywać odpowiednio dużo roślin bogatych w żelazo (które jest znacznie lepiej przyswajane w towarzystwie witaminy C) - tutaj więcej na ten temat dla zainteresowanych: Naturalne źródła żelaza w diecie wege.
![]() |
Pieczenie domowego chleba |
![]() |
Zakwas z buraków |