Zakwas z buraków na barszcz i na wzmocnienie organizmu (żelazo)
Ostatnio poszukując nowych inspiracji kulinarnych, zwracam uwagę na produkty bogate w żelazo, ponieważ tak jak pisałam kilka postów wcześniej, niedawno mój organizm odmówił posłuszeństwa co kosztowało mnie prawie tydzień w łóżku. Wszystko to było spowodowane prawdopodobnie niedoborem żelaza, a że tabletki i suplementy staram się brać dopiero w ostateczności, najpierw postanowiłam spróbować leczenia jedzeniem ;)
Przepisem na zakwas z buraków poratowała mnie mama. Dzisiaj postanowiłam go wypróbować, niestety na efekt będzie trzeba poczekać 5-6 dni.
Składniki:
- ok 2 kg buraków
- 5-6 ząbków czosnku
- kilka listków bazylii
- ziele angielskie
- kilka liści laurowych
- łyżeczka soli
- ok 1,5 l przegotowanej wody
- kilka ziaren musztardowca (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i kroimy na niewielkie płaty, wrzucamy na dno kamionki. Wrzucamy również wszystkie pozostałe przyprawy.
Buraki obieramy i kroimy na dosyć grube plastry (na tyle grube żeby nie wypływały na powierzchnię). Wkładamy je do kamionki, a przegotowaną i ostudzoną wodę mieszamy z solą. Zalewamy buraki tak aby nie wystawały ponad powierzchnię.
Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce (czyli teraz, latem - gdziekolwiek ;)
Czekamy ok 5-6 dni na gotowy zakwas.
Zakwasu możemy użyć jako bazy do barszczu, ale również jako napój wzmacniający. Tak jak pisałam na początku postu - buraki to bogate źródło żelaza, a więc polecam szczególnie osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ żelazo hemowe zawarte w roślinach jest znacznie słabiej przyswajane przez organizm niż żelazo zawarte w mięsie.
Dlatego jeśli nie jemy mięsa, to warto zadbać by spożywać odpowiednio dużo roślin bogatych w żelazo (które jest znacznie lepiej przyswajane w towarzystwie witaminy C) - tutaj więcej na ten temat dla zainteresowanych: Naturalne źródła żelaza w diecie wege.
Składniki na zakwas z buraków bogaty w żelazo |
Przepisem na zakwas z buraków poratowała mnie mama. Dzisiaj postanowiłam go wypróbować, niestety na efekt będzie trzeba poczekać 5-6 dni.
Składniki:
- ok 2 kg buraków
- 5-6 ząbków czosnku
- kilka listków bazylii
- ziele angielskie
- kilka liści laurowych
- łyżeczka soli
- ok 1,5 l przegotowanej wody
- kilka ziaren musztardowca (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i kroimy na niewielkie płaty, wrzucamy na dno kamionki. Wrzucamy również wszystkie pozostałe przyprawy.
Zakwas |
Buraki obieramy i kroimy na dosyć grube plastry (na tyle grube żeby nie wypływały na powierzchnię). Wkładamy je do kamionki, a przegotowaną i ostudzoną wodę mieszamy z solą. Zalewamy buraki tak aby nie wystawały ponad powierzchnię.
Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce (czyli teraz, latem - gdziekolwiek ;)
Czekamy ok 5-6 dni na gotowy zakwas.
Zakwas buraczany |
Zakwasu możemy użyć jako bazy do barszczu, ale również jako napój wzmacniający. Tak jak pisałam na początku postu - buraki to bogate źródło żelaza, a więc polecam szczególnie osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ żelazo hemowe zawarte w roślinach jest znacznie słabiej przyswajane przez organizm niż żelazo zawarte w mięsie.
Dlatego jeśli nie jemy mięsa, to warto zadbać by spożywać odpowiednio dużo roślin bogatych w żelazo (które jest znacznie lepiej przyswajane w towarzystwie witaminy C) - tutaj więcej na ten temat dla zainteresowanych: Naturalne źródła żelaza w diecie wege.
Pieczenie domowego chleba |
Zakwas z buraków |
Witam. Zakwas buraczany i ugotowane buraczki na parze są super na oczyszczenie organizmu. Zakwas i buraki czerwone gotowane i świeży sok z buraków, były podstawą mojego oczyszczania organizmu z toksyn. Zakwas buraczany, ma bardzo dobry wpływ na naszą przemianę materii i duże znaczenie przy wzmacnianiu odporności organizmu. Buraki maja dużo witamin, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu i wapnia. Zawierają też silne przeciwutleniacze, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, a tym samym wspomagają układ krwionośny. Mają działanie antynowotworowe, neutralizując wolne rodniki. Chronią nas przed rakiem i pomagają utrzymać młodość. Z takiego zakwasu możemy też zrobić chłodnik lub barszcz. O tej porze roku szybko można zrobić drugi rzut zakwasu na pierwszym zakwasie. Do resztki zakwasu pierwszego dolewamy wodę z solą i za 3 dni jest znowu gotowy zakwas. Ja robię zakwas też bez skórki chleba, tylko z solą himalajską. Często biorę do słoiczka zakwas do pracy, a w pracy dolewam tylko przegotowaną wodę. Uwielbiam zakwas z buraczków, tak samo jak wodę z kiszonych ogórków i kiszonej kapusty. Raczej te dwie wody należy też jednak lekko rozcieńczyć .
OdpowiedzUsuńDomowe kiszonki to doskonałe uzupełnienie wegetariańskiej diety. Poza tym produkty fermentowane z uwagi na obecność aktywnych enzymów trawiennych, może znacznie poprawić wchłanianie witaminy B12 z innych źródeł, a także może pobudzać w jelitach rozwój bakterii wytwarzających tę witaminę. Polecam produkty kiszone (ogórki, buraczki czerwone i kapustę) z własnej produkcji. Jestem wielbicielką czosnku, więc do kiszonek dodaję go bardzo dużo. Okazuje się, że zrobienie takich przetworów wcale nie jest takie pracochłonne. Zakwas buraczków czerwonych latem robi się w 3 dni. Pozdrawiam:) Miłośniczka czerwonych buraków i czosnku.