Zdrowy deser z truskawkami, jogurtem i amarantusem
Mimo tego, że cały czas jestem chora i osłabiona, musiałam dzisiaj wyjść z domu załatwić kilka spraw. Wracając kupiłam od pana na rogu ulicy 2 kg truskawek, pomyślałam, że jakoś to damy radę przejeść ;) Dwadzieścia minut później z pracy wrócił mój mąż trzymając w ręku kolejną siatkę truskawek ;)
Kiedy zobaczył na stole moją siatkę stwierdził tylko, że "Wielkie umysły myślą podobnie" i zabraliśmy się za obieranie 4 kg truskawek ;)
Zaczęliśmy trochę od końca, czyli od deseru ;)
Składniki na 2 porcje:
- ok 250g truskawek
- 400ml jogurtu naturalnego
- ok 30g amarantusa ekspandowanego
- ok 15g ziaren chia
Przygotowanie:
Truskawki kroimy na drobne kawałki, część z nich układamy na dnie miseczki. Zalewamy je jogurtem (tylko trochę powyżej poziomy truskawek), następnie robimy warstwę z amarantusa. Pozostały jogurt mieszamy z nasionami chia i wylewamy na amarantus. Na górze układamy resztę truskawek.
Dodatkowo możemy posypać jagodami goji, lub cynamonem. Możemy też trochę amarantusa dodać jako "posypkę".
Deser najlepiej wstawić przynajmniej na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki aby nasiona chia mogły ujawnić swoje właściwości żelujące ;)
Smacznego!
Kiedy zobaczył na stole moją siatkę stwierdził tylko, że "Wielkie umysły myślą podobnie" i zabraliśmy się za obieranie 4 kg truskawek ;)
Zaczęliśmy trochę od końca, czyli od deseru ;)
Składniki na 2 porcje:
- ok 250g truskawek
- 400ml jogurtu naturalnego
- ok 30g amarantusa ekspandowanego
- ok 15g ziaren chia
Przygotowanie:
Truskawki kroimy na drobne kawałki, część z nich układamy na dnie miseczki. Zalewamy je jogurtem (tylko trochę powyżej poziomy truskawek), następnie robimy warstwę z amarantusa. Pozostały jogurt mieszamy z nasionami chia i wylewamy na amarantus. Na górze układamy resztę truskawek.
Dodatkowo możemy posypać jagodami goji, lub cynamonem. Możemy też trochę amarantusa dodać jako "posypkę".
Deser najlepiej wstawić przynajmniej na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki aby nasiona chia mogły ujawnić swoje właściwości żelujące ;)
Smacznego!
prosto, smacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze truskawki są w sezonie, z działki mamusi:) Truskawki w sezonie należy jeść do oporu. Z kefirkiem, siemieniem lnianym, otrębami i sezamem. Mus truskawkowy. Z serem kozim i miętą... mniam, mniam. Truskawki+ser kozi+ bazylia drobnolistna+ orzechy włoskie+ sos z octu jabłkowego i oleju lnianego. Wszystko "na oko". Mniam,mniam.
OdpowiedzUsuń