Sobotnie przyjemności, czyli pieczony bakłażan z orzechami włoskimi
Bakłażan jest warzywem, które do tej pory wydawało mi się raczej mało interesujące, mdłe i w ogóle ;)
Dzisiaj jednak postanowiłam dać mu szansę... wyszło super!
Przygotowanie tej przekąski jest szybkie i proste. Będziemy potrzebować:
- dosyć sporej wielkości bakłażana
- 2 garści orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy wzdłuż na ok 1,5cm grubości plastry. Układamy je na folii i posypujemy solą aby puściły wodę. Czekamy ok 10 minut i opłukujemy z soli pod zimną wodą.
W moździerzu (lub jeśli nie posiadamy moździerza to używamy np blendera) rozdrabniamy orzechy, ale nie za bardzo ;) Posypujemy nimi wszystkie kawałki bakłażana i każdy osobno zawijamy szczelnie w folię aluminiową posmarowaną oliwą z oliwek po to żeby warzywo nie przywarło do folii.
Układamy na tacy i pieczemy przez ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C. Gotowe :)
Doskonale smakuje z czerwonym wytrawnym winem :)
Dzisiaj jednak postanowiłam dać mu szansę... wyszło super!
Pieczony bakłażan z orzechami włoskimi |
Przygotowanie tej przekąski jest szybkie i proste. Będziemy potrzebować:
- dosyć sporej wielkości bakłażana
- 2 garści orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy wzdłuż na ok 1,5cm grubości plastry. Układamy je na folii i posypujemy solą aby puściły wodę. Czekamy ok 10 minut i opłukujemy z soli pod zimną wodą.
W moździerzu (lub jeśli nie posiadamy moździerza to używamy np blendera) rozdrabniamy orzechy, ale nie za bardzo ;) Posypujemy nimi wszystkie kawałki bakłażana i każdy osobno zawijamy szczelnie w folię aluminiową posmarowaną oliwą z oliwek po to żeby warzywo nie przywarło do folii.
Układamy na tacy i pieczemy przez ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C. Gotowe :)
Doskonale smakuje z czerwonym wytrawnym winem :)
bakłażana kroimy na plastry |
Posypujemy solą i zostawiamy na 10 minut, po czym płuczemy |
Posypujemy orzechami włoskimi |
Pieczony bakłażan z orzechami włoskimi |
Ciekawy pomysł. Muszę kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam, jest naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńCałe szczęście, że dałaś mu jeszcze jedną szansę, moim zdaniem bakłażan jest cudowny, zachęcam do eksperymentowania :-)
OdpowiedzUsuń