Kotleciki z boczniaków i kaszy gryczanej.
Szybkie, pyszne i zdrowe danie, przykładowo na niedzielne, leniwe popołudnie kiedy nie bardzo chce się stać przy garach ;)
Boczniaki, w przeciwieństwie do większości grzybów są bogate w
nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, oraz witaminę C, sole
mineralne, a także selen, cynk, magnez, potas, fosfor, wapń i żelazo.
Boczniaki spełniają więc przynajmniej dwa podstawowe kryteria, aby się nimi zainteresować:
-są zdrowe
* 5-6 pokrojonych drobno i poduszonych na patelni boczniaków,
* 1 szklanka kaszy gryczanej
* ok 1/2 natki pietruszki
* zmielone siemię lniane (ok 4 łyżeczki)
* przyprawy według uznania (np kolendra, kurkuma, kmin rzymski, tymianek, masala)
*sól, pieprz
* 2 jajka
*pół szklanki mąki.
Przygotowanie:
1. Kaszę gryczaną gotujemy według zaleceń na opakowaniu,
2. Boczniaki kroimy na małe kawałki i podduszamy na patelni,
3. Podduszone boczniaki mieszamy w misce z posiekaną pietruszką, oraz przyprawami,
4. Po ugotowaniu i odsączeniu dodajemy kaszę gryczną
5. Wszystko formujemy w małe kuleczki, które potem spłaszczamy
6. Zapiekamy w piekarniku ok 15 minut w temperaturze 180 st. C
Smacznego!
6. Zapiekamy w piekarniku ok 15 minut w temperaturze 180 st. C
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz