Jak zdrowo żyć i nie zwariować: Bezglutenowe Brownie z kaszy jaglanej i z orzechami włoskimi.

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Bezglutenowe Brownie z kaszy jaglanej i z orzechami włoskimi.

Idealny pomysł na pyszne i zdrowe ciasto, którym bez przeszkód mogą zajadać się również osoby nietolerujące glutenu. Mąkę z powodzeniem zastąpi nam kasza jaglana, a jeśli wolisz żeby ciasto było troszkę mniej słodkie, za to zdrowsze, zamiast połowy cukru można dodać np rodzynki, lub żurawinę.









Polecam to ciasto nie tylko osobom, które ze względów zdrowotnych muszą być na diecie bezglutenowej, ale także każdemu, komu własne zdrowie nie jest obojętne (czyli mam nadzieję, każdemu z nas ;)
Kasza jaglana nie tylko oczyszcza i rozgrzewa organizm, oraz wspomaga przemianę materii, ale poprawia również stan włosów, paznokci i skóry (dzięki zawartości krzemionki - krzem odgrywa również ważną rolę w mineralizacji kości zapobiegając ich odwapnianiu). Dzięki zawartej w kaszy jaglanej lecytynie, pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, a więc powinna znajdować się w diecie każdej osoby, której praca polega na intensywnym wysiłku umysłowym.

Kto nie powinien przesadzać z kaszą jaglaną? 
Jak każda inna kasza, również "jaglanka" jest dosyć kaloryczna (ok 350 kcal na 100g), nie oznacza to jednak, że osoby będące na diecie, lub dbające o figurę powinny z niej zupełnie zrezygnować, ponieważ zawiera ona wspomnianą wyżej krzemionkę, która poprawia przemianę materii.

Natomiast uważać powinny osoby będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Wskaźnik IG dla ugotowanej kaszy jaglanej wynosi aż 71, a więc bardzo dużo jak na nisko przetworzony produkt zbożowy.

Jeśli jednak macie ochotę na coś słodkiego, to w każdym przypadku "mniejszym złem" będzie brownie z kaszy jaglanej niż tradycyjne ciasto ;)

Składniki :
- ok 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 50 ml oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego (możemy dać również pół szklanki cukru i suszoną żurawinę, lub pokrojone rodzynki - rodzynki w całości podczas pieczenia mogą napęcznieć w cieście)
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
- 1/2 szklanki kakao
- szczypta soli
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (jeśli tolerujesz gluten może to być oczywiście zwykły proszek do pieczenia)
orzechy włoskie

Przygotowanie:
Ciasto jest naprawdę bardzo łatwe do zrobienia i co również ważne, nie poświęcimy na jego przygotowanie zbyt dużo czasu :)

1. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C
2. W międzyczasie zagotowujemy w niewielkim garnku osoloną wodę. Wrzucamy kaszę jaglaną, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10-15 minut, lub do odparowania całej wody.
3. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą w większej misce. Po ugotowaniu kaszy dodajemy również ją i całość blendujemy na gładką masę.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, na górze wrzucamy orzechy włoskie.
5. Pieczemy ok 40 minut, lub aż "patyczek" będzie suchy.




 Smacznie bez glutenu
Smacznie bez glutenu




2 komentarze:

  1. Witam,
    trochę boję się tej oliwy z oliwek, czy bardzo wpływa na smak ciasta?
    pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie jest właściwie niewyczuwalna, ale może dlatego że w ogóle nie stosuję zwykłego oleju do absolutnie niczego. Ale ciasto jest przetestowane na znajomych, rodzinie i ludziach z pracy i nikt nie narzekał na smak ;) Polecam spróbować, w razie czego następne można upiec bez dodatku oliwy :)

      Usuń

Instagram
Durszlak.pl