Co zamiast soli? Zdrowe zamienniki soli kuchennej.
WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) określa dzienną dawkę soli, którą powinniśmy spożywać na maksymalnie 7-8g, co odpowiada łyżeczce do herbaty. Niestety polska dieta soli zawiera zdecydowanie za dużo, średnio w ciągu doby spożywamy jej aż 16g, czyli 2-krotnie więcej niż zalecana dawka. Tymczasem zapotrzebowanie naszego organizmu na sól wynosi zaledwie od 1,2 do 2,4g.
Sól kuchenna nie jest tylko "wzmacniaczem" smaku, ale pełni ona również istotne funkcje dla prawidłowego działania naszego organizmu.
Zawarty w niej sód m.in. przyczynia się do utrzymywania prawidłowego ciśnienia krwi, reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową, a także wpływa na regulację osmotyczną w płynach ustrojowych.
Sód odpowiedzialny jest również za przewodzenie impulsów nerwowych i za skurcze mięśni, a także transport aminokwasów, cukrów i niektórych witamin w tkankach.
Niestety nadmiar soli może być dla naszego organizmu niebezpieczny będąc przyczyną nadciśnienia tętniczego, przyczynia się również do udarów mózgu.
Coraz częściej pojawia się podejrzenie, że nadmiar soli w organizmie może przyczyniać się do rozwoju raka żołądka.
Główne źródła soli to przeważnie:
- sól dodawana podczas gotowania do potraw (ok 60%)
- produkty gotowe (ok30%)
- produkty świeże, nieprzetworzone (ok 10%)
Produkty zawierające największą ilość soli:
- konserwy mięsne i rybne
- ser żółty
- zupy w proszku
- kostki bulionowe
- wędliny
- ryby wędzone
- gotowe sosy z koncentratu
- no i oczywiście fast-foody.
Wiadomo, że sól poprawia smak potraw, jednak równie dobrze możemy ją zastąpić ziołami, które dadzą podobny efekt, a są dużo zdrowsze.
4 najpopularniejsze zamienniki soli to:
- bazylia
- estragon (najlepiej używać świeżego, ponieważ estragon po wysuszeniu i sproszkowaniu traci sporą część aromatu)
- imbir
-tymianek
Sól kuchenna nie jest tylko "wzmacniaczem" smaku, ale pełni ona również istotne funkcje dla prawidłowego działania naszego organizmu.
Zawarty w niej sód m.in. przyczynia się do utrzymywania prawidłowego ciśnienia krwi, reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową, a także wpływa na regulację osmotyczną w płynach ustrojowych.
Sód odpowiedzialny jest również za przewodzenie impulsów nerwowych i za skurcze mięśni, a także transport aminokwasów, cukrów i niektórych witamin w tkankach.
Niestety nadmiar soli może być dla naszego organizmu niebezpieczny będąc przyczyną nadciśnienia tętniczego, przyczynia się również do udarów mózgu.
Coraz częściej pojawia się podejrzenie, że nadmiar soli w organizmie może przyczyniać się do rozwoju raka żołądka.
Główne źródła soli to przeważnie:
- sól dodawana podczas gotowania do potraw (ok 60%)
- produkty gotowe (ok30%)
- produkty świeże, nieprzetworzone (ok 10%)
Produkty zawierające największą ilość soli:
- konserwy mięsne i rybne
- ser żółty
- zupy w proszku
- kostki bulionowe
- wędliny
- ryby wędzone
- gotowe sosy z koncentratu
- no i oczywiście fast-foody.
Wiadomo, że sól poprawia smak potraw, jednak równie dobrze możemy ją zastąpić ziołami, które dadzą podobny efekt, a są dużo zdrowsze.
4 najpopularniejsze zamienniki soli to:
- bazylia
- estragon (najlepiej używać świeżego, ponieważ estragon po wysuszeniu i sproszkowaniu traci sporą część aromatu)
- imbir
-tymianek
Naturalne zamienniki soli kuchennej: bazylia, estragon, imbir i tymianek. |
Właśnie czytałam na ten temat dzisiaj artykuł na msn-ie ;)
OdpowiedzUsuń