Lunch box do pracy - warzywa na parze, owoce i orzechy. Awokado zamiast masła.
Lato niestety zbliża się ku końcowi,co smuci mnie bardzo. Po pierwsze z tego powodu, że ilość słońca ma duży wpływ na moje samopoczucie, po drugie trudniej będzie kupić warzywa i owoce sezonowe.
Dzisiaj na coniedzielnym targu kupiłam trochę świeżych warzyw i owoców, więc jutrzejsze jedzenie do pracy będzie zdrowe i pożywne :)
Ostatni weekend września okazał się bardzo ciepły i słoneczny, dlatego te dwa dni starałam się wykorzystać na przyswojenie ze słońca jak najwięcej witaminy D ;) Pierwszego dnia wybierając się na długi spacer. Drugiego dnia kiedy miałam właśnie wychodzić na rower, dostałam sms'a od przyjaciół, że wybierają się na pizzę. Trzeba było rzucać monetą - pizza, czy rower. Wypadł orzeł, czyli rower. Ale i tak poszłam na pizzę (właściwie pojechałam na rowerze) ;) Po drodze jeszcze na lody, no a do pizzy - wiadomo, piwo ;)
No ale czasem trzeba sobie pofolgować i myślę, że akurat weekend i spotkanie z przyjaciółmi są do tego najlepszą okazją.
Dlatego jutro do pracy biorę tylko zdrowe jedzenie ;)
Na śniadanie będzie amarantus ekspandowany z miodem i mlekiem i malinami.
Na obiad przygotowałam marchewkę i kalarepę gotowane na parze, oraz fasolkę szparagową.
Fasolka szparagowa bez masła z bułką tartą to nie to samo, a ponieważ ma być zdrowo zamiast masła postanowiłam użyć awokado.
Awokado rozgniatamy widelcem, na patelnię lejemy małą łyżkę oliwy z oliwek, podsmażamy avocado. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dodajemy 2 małe łyżki bułki tartej.
To wszystko można posypać suszonymi pomidorami i czosnkiem.
Na deser nektarynka i orzechy laskowe (6 orzechów laskowych zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na magnez).
Masło spokojnie możemy zastąpić awokado, które choć i tak kaloryczne (jest to chyba najbardziej kaloryczny owoc) jest znacznie bardziej dietetyczne. Zawiera ono kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu, a więc zupełnie odwrotnie niż masło.
Avocado zawiera więcej potasu niż banany. Potas odpowiada m.in za prawidłowe działanie układu nerwowego i ciśnienie krwi.
Owoc ten bogaty jest również w witaminy A,C i E, które zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, oraz witaminy z grupy B, głównie kwas foliowy.
Awokado ma bardzo niski indeks glikemiczny IG=10 dzięki czemu po jego spożyciu nie rośnie nam gwałtownie poziom cukru we krwi i nie jesteśmy senni
Orzechy laskowe
- orzechy mimo, że wybitnie zdrowe, są również dosyć tłuste, więc bardzo duże ilości nie są polecane osobom dbającym o linię, jednak zaledwie 6-7 tych orzechów zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na magnez (dobre rozwiązanie dla osób, które nie wyobrażają sobie dnia pracy bez kilku kaw).
Jest to również bogate źródło witaminy E - 25g orzechów laskowych to całodzienne zapotrzebowanie na tą witaminę.
Dla mnie jest to idealna przekąska do pracy, gdyż jest ona zalecana dla osób wyczerpanych nerwowo, i intensywnie pracujących umysłowo ;)
Dzisiaj na coniedzielnym targu kupiłam trochę świeżych warzyw i owoców, więc jutrzejsze jedzenie do pracy będzie zdrowe i pożywne :)
Fasolka szparagowa z bułką tartą i avocado |
Ostatni weekend września okazał się bardzo ciepły i słoneczny, dlatego te dwa dni starałam się wykorzystać na przyswojenie ze słońca jak najwięcej witaminy D ;) Pierwszego dnia wybierając się na długi spacer. Drugiego dnia kiedy miałam właśnie wychodzić na rower, dostałam sms'a od przyjaciół, że wybierają się na pizzę. Trzeba było rzucać monetą - pizza, czy rower. Wypadł orzeł, czyli rower. Ale i tak poszłam na pizzę (właściwie pojechałam na rowerze) ;) Po drodze jeszcze na lody, no a do pizzy - wiadomo, piwo ;)
No ale czasem trzeba sobie pofolgować i myślę, że akurat weekend i spotkanie z przyjaciółmi są do tego najlepszą okazją.
Dlatego jutro do pracy biorę tylko zdrowe jedzenie ;)
Na śniadanie będzie amarantus ekspandowany z miodem i mlekiem i malinami.
Na obiad przygotowałam marchewkę i kalarepę gotowane na parze, oraz fasolkę szparagową.
Fasolka szparagowa bez masła z bułką tartą to nie to samo, a ponieważ ma być zdrowo zamiast masła postanowiłam użyć awokado.
Awokado rozgniatamy widelcem, na patelnię lejemy małą łyżkę oliwy z oliwek, podsmażamy avocado. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dodajemy 2 małe łyżki bułki tartej.
To wszystko można posypać suszonymi pomidorami i czosnkiem.
Na deser nektarynka i orzechy laskowe (6 orzechów laskowych zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na magnez).
Kalarepa i marchewka gotowane na parze | nektarynka i orzechy laskowe |
Masło spokojnie możemy zastąpić awokado, które choć i tak kaloryczne (jest to chyba najbardziej kaloryczny owoc) jest znacznie bardziej dietetyczne. Zawiera ono kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu, a więc zupełnie odwrotnie niż masło.
Avocado zawiera więcej potasu niż banany. Potas odpowiada m.in za prawidłowe działanie układu nerwowego i ciśnienie krwi.
Owoc ten bogaty jest również w witaminy A,C i E, które zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, oraz witaminy z grupy B, głównie kwas foliowy.
Awokado ma bardzo niski indeks glikemiczny IG=10 dzięki czemu po jego spożyciu nie rośnie nam gwałtownie poziom cukru we krwi i nie jesteśmy senni
Orzechy laskowe
- orzechy mimo, że wybitnie zdrowe, są również dosyć tłuste, więc bardzo duże ilości nie są polecane osobom dbającym o linię, jednak zaledwie 6-7 tych orzechów zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na magnez (dobre rozwiązanie dla osób, które nie wyobrażają sobie dnia pracy bez kilku kaw).
Jest to również bogate źródło witaminy E - 25g orzechów laskowych to całodzienne zapotrzebowanie na tą witaminę.
Dla mnie jest to idealna przekąska do pracy, gdyż jest ona zalecana dla osób wyczerpanych nerwowo, i intensywnie pracujących umysłowo ;)
Komentarze
Prześlij komentarz