#JedzJabłka Post polityczno-dietetyczny ;)

Dzisiaj miałam napisać o właściwościach odżywczych jabłek. I tak się złożyło, że dzisiejszy post będzie miał tło społeczno-polityczne. Myślę, że po zapoznaniu się z samymi właściwościami odżywczymi jabłek nie będzie trzeba nikogo przekonywać do codziennego jedzenia tych owoców, jednak zachęcam również do jedzenia ich ze względów politycznych ;) Na Ukrainie trwa niestety cały czas konflikt zbrojny, a właściwie, nazywając rzecz po imieniu - wojna. Na tym blogu nie planuję raczej wpisów na temat polityki, więc krótko na ten temat: Europa (nareszcie!) zaczęła wprowadzać sankcje przeciwko Rosji, więc Rosja zapowiedziała embargo na polskie owoce. Tak się składa, że Polska, poza Chinami i USA jest największym producentem jabłek na świecie i z pewnością embargo Rosji odbije się na polskich firmach z branży sadowniczej. No cóż...
W "internetach" powstała jednak bardzo fajna akcja, której uczestnicy zachęcają Polaków do jedzenia polskich jabłek za pomocą hashtaga #JedzJabłka i pij polski cydr :) Jasne, że można dyskutować, czy uda nam się "uratować" sytuację, niemniej jednak uważam, że może nam to wyjść tylko na zdrowie!



No, ale wróćmy do tematu wartości odżywczych ...



Jabłko to chyba najbardziej popularny polski owoc. Mało kto wie jednak, że istnieje ponad 7,5 tys odmian tego drzewa!

Dlaczego powinniśmy jeść jabłka?

Jest to bogate źródło błonnika (zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego), oraz antyoksydantów opóźniających procesy starzenia. Zawierają również beta-karoten, oraz florydzynę i kwercetynę, które mogą być pomocne w zapobieganiu chorobom nowotworowym, oraz serca.

Warto wiedzieć:

Jabłka, jeśli nie ma przeciwwskazań jedzmy ze skórką, ponieważ to w niej znajduje się aż 3/4 błonnika zawartego w tym owocu i prawie wszystkie antyoksydanty!

#JedzJabłka dla zdrowia!

- Wystarczy zjadać 2 jabłka dziennie by utrzymać serce w dobrej kondycji

- Badania na szczurach pokazały, że im więcej jadły one jabłek, tym wolniej rozwijały się guzy sutka, czy okrężnicy

- Badania przeprowadzone na uniwersytecie w Rio de Janeiro wykazały, że osoby, które odchudzały się i jadły 3 jabłka dziennie, osiągnęły lepsze efekty niż osoby niejedzące jabłek na diecie.

- Jabłka mogą chronić mózg przed przed uszkodzeniami, które wpływają na pogorszenie pamięci

- U chorych na cukrzycę jedzenie jabłek zmniejsza wzrost stężenia glukozy we krwi po jedzeniu.

A więc jedzmy jabłka dla zdrowia, a przy okazji by wspierać polskich producentów i ... na złość Putinowi ;)

Żródło: twitter











Komentarze

Popularne posty