Wegański chleb z amarantusem, czarnuszką i pestkami dyni

Do tej pory nigdy sama nie piekłam chleba. Oczywiście wydawało mi się to bardzo skomplikowane ;) Okazuje się, że jednak nie jest, a chleb wyszedł tak pyszny, że już chyba nigdy nie zjem sklepowego ;)


Domowy chleb z ziarnami amarantusa, dyni i z czarnuszką.


Do przygotowania domowego chleba będą nam potrzebne następujące składniki:

- 25g świeżych, lub 7g sypkich drożdży
- 1 łyżka pszennej mąki razowej
- mała łyżeczka cukru trzcinowego (lub ksylitolu)
- 250 ml ciepłej wody

-300 g mąki żytniej razowej
- 50 g ziarna amarantusa
- 40 g ziarna dyni
- 50 g ziarna słonecznika
- szczypta czarnuszki
- łyżeczka soli

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy drożdże, łyżkę mąki, cukru i zalewamy ciepłą wodą. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut.

Pozostałe składniki mieszamy w dużej misce. Po wyrośnięciu drożdży przekładamy je do miski i wyrabiamy ciasto na chleb.

Następnie odstawiamy ciasto pod przykryciem na ok 45 minut. Po tym czasie formujemy z ciasta bochenek i na godzinę zostawiamy go na stolnicy posypanej mąką, pod kuchenną ściereczką.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st.C i na papierze do pieczenia wkładamy bochenek. Pieczemy ok 20 minut, po czym górę przykrywamy folią aluminiową, a blaszkę podnosimy o jeden poziom wyżej. Pieczemy przez kolejne 45-50 minut. Po tym czasie odstawiamy chlebek na kilka godzin do wystygnięcia.









Wyśmienicie smakuje z domowym humussem :)






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty