Wegańskie "nugetsy" z dyni
Sezon na dynię ciągle trwa i osobiście mam nadzieję, że szybko się nie skończy. Z warzywa tego można przygotować tak dużo różnego rodzaju dań, że właściwie mogłabym ją jeść cały rok ;)
Dzisiaj zrobiłam szybką i prostą przekąskę z dyni w postaci kostek z tego warzywa zapieczonych w tempurze.
Smażona na głębokim oleju dynia, chociaż może nie jest super dietetyczna, to z pewnością przed telewizorem czy na imprezie lepiej podgryzać "wege nugetsy" niż np chipsy ;)
Dynia w tej wersji, po usmażeniu jest bardzo miękka i soczysta, co tworzy fajny kontrast z chrupiącą panierką.
Składniki:
- mała dynia
- tempura cytrynowa (ostatnio była dostępna w Lidlu)
- 1/4 szklanki bardzo zimnej wody (możemy rozpuścić kostki lodu)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Dynię kroimy na sześciany o średnicy ok 2-3 cm. Tempurę mieszamy z zimną wodą tak aby powstało lekko lepkie ciasto.
Olej rozgrzewamy w garnku (lub najlepiej frytkownicy) do temperatury 200 stopni. Dynię "oblepiamy" ciastem i delikatnie wrzucamy do oleju. Smażymy do zarumienienia.
Smacznego :)
Dzisiaj zrobiłam szybką i prostą przekąskę z dyni w postaci kostek z tego warzywa zapieczonych w tempurze.
![]() |
Dynia zapiekana w cytrynowej tempurze |
Smażona na głębokim oleju dynia, chociaż może nie jest super dietetyczna, to z pewnością przed telewizorem czy na imprezie lepiej podgryzać "wege nugetsy" niż np chipsy ;)
Dynia w tej wersji, po usmażeniu jest bardzo miękka i soczysta, co tworzy fajny kontrast z chrupiącą panierką.
Składniki:
- mała dynia
- tempura cytrynowa (ostatnio była dostępna w Lidlu)
- 1/4 szklanki bardzo zimnej wody (możemy rozpuścić kostki lodu)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Dynię kroimy na sześciany o średnicy ok 2-3 cm. Tempurę mieszamy z zimną wodą tak aby powstało lekko lepkie ciasto.
Olej rozgrzewamy w garnku (lub najlepiej frytkownicy) do temperatury 200 stopni. Dynię "oblepiamy" ciastem i delikatnie wrzucamy do oleju. Smażymy do zarumienienia.
Smacznego :)