Wegańskie "nugetsy" z dyni

Sezon na dynię ciągle trwa i osobiście mam nadzieję, że szybko się nie skończy. Z warzywa tego można przygotować tak dużo różnego rodzaju dań, że właściwie mogłabym ją jeść cały rok ;)

Dzisiaj zrobiłam szybką i prostą przekąskę z dyni w postaci kostek z tego warzywa zapieczonych w tempurze.


Dynia zapiekana w cytrynowej tempurze



Smażona na głębokim oleju dynia, chociaż może nie jest super dietetyczna, to z pewnością przed telewizorem czy na imprezie lepiej podgryzać "wege nugetsy" niż np chipsy ;)

Dynia w tej wersji, po usmażeniu jest bardzo miękka i soczysta, co tworzy fajny kontrast z chrupiącą panierką.

Składniki:

- mała dynia
- tempura cytrynowa (ostatnio była dostępna w Lidlu)
- 1/4 szklanki bardzo zimnej wody (możemy rozpuścić kostki lodu)
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Dynię kroimy na sześciany o średnicy ok 2-3 cm. Tempurę mieszamy z zimną wodą tak aby powstało lekko lepkie ciasto.
Olej rozgrzewamy w garnku (lub najlepiej frytkownicy) do temperatury 200 stopni. Dynię "oblepiamy" ciastem i delikatnie wrzucamy do oleju. Smażymy do zarumienienia.

Smacznego :)






Zdrowe Halloween

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty