Papryka i tofu w mleczku kokosowym [danie wegańskie]

Chociaż wiem, że papryka jest bardzo bogatym źródłem witaminy C (żółta zawiera jej aż 16 razy więcej niż cytryna uważana za bombę C-witaminową!) to generalnie raczej nie przepadam za tym warzywem.
Na szczęście jest przepis, według którego można ją przyrządzić w taki sposób, że mogłabym jeść ją codziennie... :)

Papryka z tofu w mleczku kokosowym

Przepis jest banalny, a przygotowanie zajmuje ok 25 minut, także idealne danie dla zabieganych :)

Potrzebne składniki:

-2 łyżki oleju kokosowego (lub inny tłuszcz do smażenia)
- 3 średniej wielkości papryki (ja użyłam żółtej, czerwonej i białej)
- 1 czerwona cebula
- 1 kostka wędzonego tofu
- ok 200ml mleczka kokosowego
- przyprawy: szczypta chili, imbiru, curry i kurkumy

Przygotowanie:

W woku topimy olej kokosowy, kiedy się dobrze rozgrzeje wrzucamy przyprawy. Cebulę kroimy w pióra, wrzucamy na rozgrzany olej. Kiedy cebula się lekko zeszkli wrzucamy pokrojoną paprykę, potem tofu.
Czekamy aż papryka zmięknie (ok 10 minut), wtedy wlewamy mleczko kokosowe, smażymy kolejne 7 minut, co chwilę mieszając. Gotowe!















Komentarze

Popularne posty