Wegański chłodnik z awokado
W mojej diecie ostatnio jest sporo nabiału, szczególnie jogurtów. Nie wiem czy rzeczywiście ma to związek, ale zauważyłam w ostatnim czasie że stan mojej skóry na twarzy bardzo się popsuł. Dlatego postanowiłam ograniczyć nieco spożycie białka zwierzęcego i zobaczymy czy coś się poprawi ;)
Dlatego dzisiaj na obiad chłodnik z botwinki, ale zamiast śmietany mleko z orzechów, a zamiast jajka awokado.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
-1 litr bulionu
-sól i pieprz
- sok z połowy cytryny
- 1 średniej wielkości ogórek
- orzeszki ziemne niesolone (1 szklanka namoczona przez noc w wodzie)
- 2 awokado
- chili
Przygotowanie:
Buraczki i łodygi drobno kroimy (liście na razie zostawiamy). Wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy ok 10 minut. W międzyczasie kroimy liście i wrzucamy je do garnka - gotujemy kolejne 5 minut.
Orzechy zalewamy 3 szklankami zimnej wody, dodajemy sól i blendujemy 2-3 minuty. Bierzemy bardzo drobne sitko (lub gazę jeśli nie mamy sitka) i wodę odcedzamy do miseczki - mamy "mleko" orzechowe, które po ostygnięciu chłodnika wlejemy do zupy. Najpierw jednak dodajemy do niego sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki.
Ogórka kroimy w kostkę, awokado rozkrajamy na pół i kropimy cytryną. Wrzucamy do zupy, wlewamy tam również zakwaszone mleko. Doprawiamy chili i pieprzem.
Smacznego!
Dlatego dzisiaj na obiad chłodnik z botwinki, ale zamiast śmietany mleko z orzechów, a zamiast jajka awokado.
Wegański chłodnik |
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
-1 litr bulionu
-sól i pieprz
- sok z połowy cytryny
- 1 średniej wielkości ogórek
- orzeszki ziemne niesolone (1 szklanka namoczona przez noc w wodzie)
- 2 awokado
- chili
Buraczki i łodygi drobno kroimy (liście na razie zostawiamy). Wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy ok 10 minut. W międzyczasie kroimy liście i wrzucamy je do garnka - gotujemy kolejne 5 minut.
Orzechy zalewamy 3 szklankami zimnej wody, dodajemy sól i blendujemy 2-3 minuty. Bierzemy bardzo drobne sitko (lub gazę jeśli nie mamy sitka) i wodę odcedzamy do miseczki - mamy "mleko" orzechowe, które po ostygnięciu chłodnika wlejemy do zupy. Najpierw jednak dodajemy do niego sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki.
Ogórka kroimy w kostkę, awokado rozkrajamy na pół i kropimy cytryną. Wrzucamy do zupy, wlewamy tam również zakwaszone mleko. Doprawiamy chili i pieprzem.
Smacznego!
wspaniały chłodnik!
OdpowiedzUsuń