Bezglutenowy chleb bez mąki
Kiedy myślę "chleb" to pierwsze moje skojarzenie to "mąka". Dlatego na co dzień raczej nie jem chleba i zadowalam się pieczywem chrupkim, którego jednak walory smakowe - nie oszukujmy się, nie są wybitne, a w zasadzie to nie ma ich w ogóle ;) Ale ostatnio postanowiłam upiec chleb... bez mąki :)
Nie jestem pewna czy "chleb" ten jest bardziej dietetyczny niż produkt mączny, ale na pewno zdrowszy.
Pomysł jest bardzo prosty: Bierzemy wszystkie nasiona i orzechy jakimi dysponujemy, do tego 2 jajka do posklejania, szczypta soli i łyżka miodu ;)
Do wypieczenia tego co widzimy na zdjęciu użyłam:
- 50g słonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 50g pestek z dynii
- 50g sezamu
- 20g orzechów włoskich
- 20g nerkowców
- 10g amarantusa ekspandowanego
- 5g ziaren chia (szałwia hiszpańska)
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 150 st.C
Orzechy włoskie, nerkowce i siemię lniane mielimy w młynku, blenderze, lub moździerzu. Mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami, wyrabiamy masę, którą możemy umieścić w małej foremce, lub na samym papierze do pieczenia.
Wypiekamy około godziny.
Polecam z powidłami śliwkowymi, pycha :)
Chleb bez mąki. Na dodatek bezglutenowy :) |
Nie jestem pewna czy "chleb" ten jest bardziej dietetyczny niż produkt mączny, ale na pewno zdrowszy.
Pomysł jest bardzo prosty: Bierzemy wszystkie nasiona i orzechy jakimi dysponujemy, do tego 2 jajka do posklejania, szczypta soli i łyżka miodu ;)
Do wypieczenia tego co widzimy na zdjęciu użyłam:
- 50g słonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 50g pestek z dynii
- 50g sezamu
- 20g orzechów włoskich
- 20g nerkowców
- 10g amarantusa ekspandowanego
- 5g ziaren chia (szałwia hiszpańska)
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 150 st.C
Orzechy włoskie, nerkowce i siemię lniane mielimy w młynku, blenderze, lub moździerzu. Mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami, wyrabiamy masę, którą możemy umieścić w małej foremce, lub na samym papierze do pieczenia.
Wypiekamy około godziny.
Polecam z powidłami śliwkowymi, pycha :)
Bezglutenowy chleb bez mąki |
Chleb bezglutenowy z ziaren i orzehów |
Chleb bez mąki z powidłami śliwkowymi |
Komentarze
Prześlij komentarz