Placek z rabarbarem i cynamonem
Dzisiaj od rana chodziło za mną coś słodkiego ;) A ponieważ lodówka pełna rabarbaru...
To jest jeden z tych wypieków, które zawsze wychodzą, dlatego postanowiłam zrobić go dzisiaj bo za bardzo nie miałam natchnienia do pieczenia ;)
Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste.
Składniki:
- 1 łodyga rabarbaru
- 1,5 szklanki mąki pszennej (dzisiaj użyłam akurat ryżowej bo tylko taką miałam i też wyszło OK)
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka octu ryżowego (lub jakiegokolwiek innego)
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 8 łyżeczek oleju
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180stC.
Mieszamy mleko z octem i odstawiamy do lodówki. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
W misce miksera mieszamy cukier z olejem i cynamonem.
Włączamy mikser i powoli wlewamy mleko, potem powoli zaczynamy wsypywać mąkę. Miksujemy aż znikną grudki. Ciasto wlewamy do blaszki, układamy pokrojony cienko rabarbar. Pieczemy ok 30 minut.
Placek z rabarbaru |
To jest jeden z tych wypieków, które zawsze wychodzą, dlatego postanowiłam zrobić go dzisiaj bo za bardzo nie miałam natchnienia do pieczenia ;)
Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste.
Składniki:
- 1 łodyga rabarbaru
- 1,5 szklanki mąki pszennej (dzisiaj użyłam akurat ryżowej bo tylko taką miałam i też wyszło OK)
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka octu ryżowego (lub jakiegokolwiek innego)
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 8 łyżeczek oleju
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180stC.
Mieszamy mleko z octem i odstawiamy do lodówki. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
W misce miksera mieszamy cukier z olejem i cynamonem.
Włączamy mikser i powoli wlewamy mleko, potem powoli zaczynamy wsypywać mąkę. Miksujemy aż znikną grudki. Ciasto wlewamy do blaszki, układamy pokrojony cienko rabarbar. Pieczemy ok 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz