Kasza jaglana z musem truskawkowym i ananasowym - danie bezglutenowe
Gdy na dworze 30 stopni (nareszcie!) idealna na śniadanie wydaje mi się kasza jaglana. Zwykle jem ją z drobno pokrojonym jabłkiem, rodzynkami i cynamonem. Jednak ponieważ sezon na truskawki ciągle trwa, to żal ich nie wykorzystać ;)
Kasza jaglana z musem truskawkowym i ananasowym |
Przygotowanie takiego śniadania to ok 10 minut.
Składniki:
-30g kaszy jaglanej (nie zawiera glutenu)
- 5-6 dużych truskawek
- kawałek ananasa
- 1 brzoskwinia
- szczypta cynamonu
- garść rodzynek
- 3 suszone daktyle
- opcjonalnie jagody goji i amarantus ekspandowany jako posypka na górę
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy. W międzyczasie truskawki rozgniatamy widelcem, a ananasa z brzoskwinią miksujemy w blenderze. Daktyle kroimy.
Po ugotowaniu kaszę mieszamy z rodzynkami i daktylami i nakładamy do miseczki. Na górę dajemy rozgniecione truskawki, a na nie zmiksowanego ananasa z brzoskwinią. Posypujemy cynamonem, możemy dodać jagody goji i amarantus.
Smacznego!
pyszny, zdrowy deser!
OdpowiedzUsuń