Przepis na wegańskie, dietetyczne i bezglutenowe chipsy z suszonych pomidorów.

Ciąg dalszy pomidorowego szaleństwa ;) Jak wspomniałam w poprzednim wpisie, dostałam od mamy cały karton pomidorów więc trzeba to przerobić żeby się nie zmarnowało.

Na obiad było pesto z pomidorów koktajlowych, część postanowiłam zużyć w służbie zdrowemu żywieniu robiąc z nich zdrowe "chipsy".


Suszone pomidory




Jeśli szukasz pomysłu na dietetyczne chipsy to zapomnij o ziemniakach smażonych na oleju i zaopatrz się w większe ilości pomidorów. Szczególnie teraz, kiedy są świeże.

Suszone pomidory w formie chipsów to idealna alternatywa dla klasycznej przekąski z ziemniaka.

Potrzebować będziemy:

- pomidory (ilość według uznania)
- ulubione przyprawy/zioła (można zrobić również wersję bez nich)
- papier do pieczenia

Przygotowanie:

Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Pomidory kroimy na możliwie cienkie plastry. Ważne aby były one mniej więcej podobnej grubości, aby schły w równym tempie.

Pomidory posypujemy przyprawami/ziołami.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok 60st.C - wkładamy blaszkę, ale nie zamykamy piekarnika tylko zostawiamy lekko uchylony tak aby para wodna miała ujście.

Pieczemy ok 4-5h (warto regularnie zaglądać w jakim stanie są pomidory), można też to zrobić na raty jeśli chcemy wyłączyć piekarnik np na noc.

Jeśli pomidory bez problemu odchodzą od papieru, znaczy że są w sam raz.





Komentarze

  1. Przyznam, że z takimi chipsami jeszcze się nie spotkałam.
    Przepis wart wypróbowania :)
    Pozdrawiamy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem właśnie w trakcie konsumpcji ;) Polecam ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty