Przepis na pesto z pomidorów koktajlowych
Dostałam od mamy cały karton pomidorów koktajlowych żółtych i czerwonych. Moje zbiory w tym roku nie były niestety zbyt obfite, dlatego prezent bardzo mnie ucieszył ;)
Bardzo lubię żółte koktajlówki, które są słodsze niż czerwone i mają fajny gruszkowaty wygląd ;)
Zrobienie z nich pesto jest banalnie proste i co równie ważne, nie zajmuje zbyt wiele czasu.
- 5-6 orzechów brazylijskich (utartych w moździerzu)
- garść świeżej bazylii
- garść rodzynek (jeśli nie przepadasz za zbyt słodkim pesto, to rodzynki można pominąć)
- garść kaparów
- garść słonecznika
- 4 łyżki oleju (ja użyłam sezamowego, bo bardzo lubię jego smak, ale oczywiście można użyć równie dobrze oliwy z oliwek, lub innego oleju)
- sól i pieprz
- opcjonalnie sezam do posypania
- ok 70g (waga przed ugotowaniem na jedną porcję) makaronu (ja użyłam makaronu soba).
Cała filozofia to ugotowanie makaronu i zblendowanie wszystkich składników na gładką masę :)
Składniki warto blendować nieco dłużej żeby skórki pomidorów, orzechy i słonecznik dobrze się rozdrobniły.
Dlaczego warto jeść pesto z pomidorów?
Pomidory:
Poza tym, że pomidorki koktajlowe są bardziej aromatyczne i słodkie niż duże pomidory, zawierają one bogactwo witamin takich jak:
witamina C- odgrywa bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jej niedobór może prowadzić m.in uszkodzeń naczyń krwionośnych, ogólnego osłabienia organizmu i większej podatności na infekcje, a nawet do depresji, czy osteoporozy.
witamina E - jest głównym antyoksydantem w naszym organizmie, a więc odpowiada za likwidowanie wolnych rodników, które przyczyniają się m.in do szybszego starzenia komórek.
Witamina B3 (PP) - hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków na nasz organizm, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, reguluje poziom cholesterolu we krwi, poprawia stan włosów, oraz ukrwienie skóry.
Witamina K - odpowiada m.in. za prawidłowe krzepnięcie krwi i mineralizację kości. Jej niedobór powoduje wolniejsze gojenie ran, słabą krzepliwość krwi, zwiększone ryzyko nowotworów, czy łatwe powstawanie krwotoków zewnętrznych i wewnętrznych. Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego pamiętajmy aby pożywienie bogate nią łączyć z choćby niewielką ilością tłuszczu.
Orzechy brazylijskie:
To przede wszystkim niezwykle bogate źródło selenu (1 orzech pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek!). Selen aktywuje działanie przeciwutleniaczy, wspomaga działanie tarczycy i wpływa na prawidłowe działanie układu krążenia.
Pozytywnie na układ krążenia działają również kwasy Omega-6 zawarte w orzechach brazylijskich. Mimo, że są one dość kaloryczne, co jest spowodowane wysoką zawartością tłuszczu, to warto odnotować fakt, że są to głównie kwasy tłuszczowe jednonienasycone, a więc takie, które obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), a podnoszą dobrego (HDL).
Orzechy brazylijskie są również źródłem kompletnego białka co oznacza, że zawiera wszelkie niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania tkanek aminokwasy.
Bazylia:
Przyspiesza przemianę materii, zawiera sporo witaminy A, która chroni wzrok, witaminy C, a także witaminy B5, która wpływa na kondycję włosów.
Oprócz tego ma korzystny wpływ na nasz układ nerwowy, ma działanie antydepresyjne, przeciwstresowe, pomaga ulżyć również w migrenach.
Kapary:
To przede wszystkim bogate źródło rutyny, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, a także spowalnia utlenianie witaminy C (w którą także są bogate kapary) przedłużając jej działanie. Rutyna jest również silnym antyoksydantem, pomaga więc chronić nasz organizm przed nowotworami.
Pesto z żółtych pomidorków koktajlowych |
Bardzo lubię żółte koktajlówki, które są słodsze niż czerwone i mają fajny gruszkowaty wygląd ;)
Zrobienie z nich pesto jest banalnie proste i co równie ważne, nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Potrzebne składniki:
- ok 1/2 kg pomidorów (oczywiście nie muszą być żółte)- 5-6 orzechów brazylijskich (utartych w moździerzu)
- garść świeżej bazylii
- garść rodzynek (jeśli nie przepadasz za zbyt słodkim pesto, to rodzynki można pominąć)
- garść kaparów
- garść słonecznika
- 4 łyżki oleju (ja użyłam sezamowego, bo bardzo lubię jego smak, ale oczywiście można użyć równie dobrze oliwy z oliwek, lub innego oleju)
- sól i pieprz
- opcjonalnie sezam do posypania
- ok 70g (waga przed ugotowaniem na jedną porcję) makaronu (ja użyłam makaronu soba).
Przygotowanie:
Cała filozofia to ugotowanie makaronu i zblendowanie wszystkich składników na gładką masę :)
Składniki warto blendować nieco dłużej żeby skórki pomidorów, orzechy i słonecznik dobrze się rozdrobniły.
Makaron z pesto pomidorowym |
Dlaczego warto jeść pesto z pomidorów?
Pomidory:
Poza tym, że pomidorki koktajlowe są bardziej aromatyczne i słodkie niż duże pomidory, zawierają one bogactwo witamin takich jak:
witamina C- odgrywa bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jej niedobór może prowadzić m.in uszkodzeń naczyń krwionośnych, ogólnego osłabienia organizmu i większej podatności na infekcje, a nawet do depresji, czy osteoporozy.
witamina E - jest głównym antyoksydantem w naszym organizmie, a więc odpowiada za likwidowanie wolnych rodników, które przyczyniają się m.in do szybszego starzenia komórek.
Witamina B3 (PP) - hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków na nasz organizm, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, reguluje poziom cholesterolu we krwi, poprawia stan włosów, oraz ukrwienie skóry.
Witamina K - odpowiada m.in. za prawidłowe krzepnięcie krwi i mineralizację kości. Jej niedobór powoduje wolniejsze gojenie ran, słabą krzepliwość krwi, zwiększone ryzyko nowotworów, czy łatwe powstawanie krwotoków zewnętrznych i wewnętrznych. Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego pamiętajmy aby pożywienie bogate nią łączyć z choćby niewielką ilością tłuszczu.
Orzechy brazylijskie:
To przede wszystkim niezwykle bogate źródło selenu (1 orzech pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek!). Selen aktywuje działanie przeciwutleniaczy, wspomaga działanie tarczycy i wpływa na prawidłowe działanie układu krążenia.
Pozytywnie na układ krążenia działają również kwasy Omega-6 zawarte w orzechach brazylijskich. Mimo, że są one dość kaloryczne, co jest spowodowane wysoką zawartością tłuszczu, to warto odnotować fakt, że są to głównie kwasy tłuszczowe jednonienasycone, a więc takie, które obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), a podnoszą dobrego (HDL).
Orzechy brazylijskie są również źródłem kompletnego białka co oznacza, że zawiera wszelkie niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania tkanek aminokwasy.
Bazylia:
Przyspiesza przemianę materii, zawiera sporo witaminy A, która chroni wzrok, witaminy C, a także witaminy B5, która wpływa na kondycję włosów.
Oprócz tego ma korzystny wpływ na nasz układ nerwowy, ma działanie antydepresyjne, przeciwstresowe, pomaga ulżyć również w migrenach.
Kapary:
To przede wszystkim bogate źródło rutyny, która wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, a także spowalnia utlenianie witaminy C (w którą także są bogate kapary) przedłużając jej działanie. Rutyna jest również silnym antyoksydantem, pomaga więc chronić nasz organizm przed nowotworami.
Pomidorki koktajlowe |
Żółte pomidorki koktajlowe |
Bazylia |
Orzechy brazylijskie - bogate źródło selenu |
Orzechy brazylijskie |
Składniki na pesto z pomidorów |
Bazylia |
Gotowe pesto z pomidorów |
Makaron soba |
danie pełne smaków!
OdpowiedzUsuń