Kotlety bezglutenowe z kaszy jaglanej i botwinki
Ostatnio były przepisy bardziej śniadaniowe. Dzisiaj pomysł na obiad (zaczerpnięty z bloga Jadłonomia), a konkretnie na wegańskie, bezglutenowe kotlety z botwinką, na którą akurat trwa sezon.
Do przygotowania ok 20 szt kotletów będziemy potrzebować:
- 2 pęczki świżej botwinki
- szklanka kaszy jaglanej
- ok 1/2 szklanki oliwy z oliwek
-pół szklanki łuskanego słonecznika
- 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1/4 szklanki sezamu
- 1/4 szklanki łuskanych pestek dyni
- 1 cebulę średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 3 płaskie łyżki mąki żytniej (lub innej)
- łyżeczka imbiru
-łyżeczka kurkumy
- łyżeczka masali
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- posiekana rzeżucha
- pęczek posiekanej pietruszki
- łyżeczka kolendry mielonej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Gotujemy wodę, wrzątkiem zalewamy kaszę jaglaną, po chwili odlewamy wrzątek i gotujemy kaszę w garnku z wodą, która sięga troszkę ponad poziom kaszy, aż cała woda w nią wsiąknie.
Botwinkę kroimy bardzo drobno i gotujemy ok 10 minut.
Całą resztę składników mieszamy w dużej misce, po ugotowaniu dodajemy kaszę jaglaną i botwinkę. Składniki dokładnie mieszamy i z powstałej masy lepimy płaskie kotlety, kltóre układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 minut.
Kotlety są bardzo sycące, smaczne zarówno zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i na zimno. Smacznego!
Do przygotowania ok 20 szt kotletów będziemy potrzebować:
- 2 pęczki świżej botwinki
- szklanka kaszy jaglanej
- ok 1/2 szklanki oliwy z oliwek
-pół szklanki łuskanego słonecznika
- 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1/4 szklanki sezamu
- 1/4 szklanki łuskanych pestek dyni
- 1 cebulę średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 3 płaskie łyżki mąki żytniej (lub innej)
- łyżeczka imbiru
-łyżeczka kurkumy
- łyżeczka masali
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- posiekana rzeżucha
- pęczek posiekanej pietruszki
- łyżeczka kolendry mielonej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Gotujemy wodę, wrzątkiem zalewamy kaszę jaglaną, po chwili odlewamy wrzątek i gotujemy kaszę w garnku z wodą, która sięga troszkę ponad poziom kaszy, aż cała woda w nią wsiąknie.
Botwinkę kroimy bardzo drobno i gotujemy ok 10 minut.
Całą resztę składników mieszamy w dużej misce, po ugotowaniu dodajemy kaszę jaglaną i botwinkę. Składniki dokładnie mieszamy i z powstałej masy lepimy płaskie kotlety, kltóre układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 minut.
Kotlety są bardzo sycące, smaczne zarówno zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i na zimno. Smacznego!
Polecam również przepis na kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy http://zdrowazywnosc24.pl/przepisy/kotlety-kasza-jaglana-soczewica
OdpowiedzUsuń