Nadziewane pieczarki (ziemniaki lub avocado)
Wracam sobie dzisiaj z treningu, wchodzę do domu, a mój małżonek z wielkim nożem w ręku z pietyzmem kroi pieczarki. Na kupce obok idealnie posiekana cukinia, poszatkowana marchewka, seler naciowy i por.
Z głośników dobiega łagodna muzyka Mozarta (nigdy wcześniej nie słyszałam żeby słuchał muzyki klasycznej). Staję i zaczynam się śmiać. On pyta czemu się śmieję, więc mówię, że ta scenka kojarzy mi się z Hannibalem. "Bo to jest ścieżka dźwiękowa z Hannibala" mówi nie wypuszczając noża z ręki. Wtedy pomyślałam sobie, że dobrze, że jesteśmy wegetarianami ;)
Potrzebne produkty:
- 12-15 dużych pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mały por
- 1 łodyga selera naciowego
- 100 g tofu
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 100g tartej bułki razowej
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 75g startego sera żółtego (lub w wersji wegańskiej tofu)
- 150ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Nóżki pieczarek urywamy delikatnie i drobno kroimy. To samo robimy z pozostałymi warzywami przygotowując w ten sposób farsz.
W woku (lub na dużej patelni) rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekane warzywa i tofu i smażymy ok 3-4 minuty.
Orzechy rozdrabniamy w moździerzu. Mieszając warzywa dodajemy bułkę tartą, koncentrat pomidorowy i orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. W międzyczasie faszerujemy pieczarki (nam zostało sporo farszu dlatego nadzialiśmy jeszcze ziemniaka i avocado). Układamy je w płaskim naczyniu, wokół grzybów wlewamy bulion.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut. Jeśli robicie wersję z avocado to koniecznie przed spożyciem wyciśnijcie na nie trochę soku z cytryny :)
Smacznego!
... i muzyka do gotowania ;) Hannibal soundtrack
Z głośników dobiega łagodna muzyka Mozarta (nigdy wcześniej nie słyszałam żeby słuchał muzyki klasycznej). Staję i zaczynam się śmiać. On pyta czemu się śmieję, więc mówię, że ta scenka kojarzy mi się z Hannibalem. "Bo to jest ścieżka dźwiękowa z Hannibala" mówi nie wypuszczając noża z ręki. Wtedy pomyślałam sobie, że dobrze, że jesteśmy wegetarianami ;)
A tak na marginesie, to jeśli ktoś jeszcze nie widział, to bardzo polecam serial ;) |
Potrzebne produkty:
- 12-15 dużych pieczarek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mały por
- 1 łodyga selera naciowego
- 100 g tofu
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 100g tartej bułki razowej
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 75g startego sera żółtego (lub w wersji wegańskiej tofu)
- 150ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Nóżki pieczarek urywamy delikatnie i drobno kroimy. To samo robimy z pozostałymi warzywami przygotowując w ten sposób farsz.
W woku (lub na dużej patelni) rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekane warzywa i tofu i smażymy ok 3-4 minuty.
Orzechy rozdrabniamy w moździerzu. Mieszając warzywa dodajemy bułkę tartą, koncentrat pomidorowy i orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. W międzyczasie faszerujemy pieczarki (nam zostało sporo farszu dlatego nadzialiśmy jeszcze ziemniaka i avocado). Układamy je w płaskim naczyniu, wokół grzybów wlewamy bulion.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut. Jeśli robicie wersję z avocado to koniecznie przed spożyciem wyciśnijcie na nie trochę soku z cytryny :)
Smacznego!
nadziewane avocado |
nadziewane ziemniaki |
nadziewane pieczarki |
voila! ;) |
awokado swietna sprawa a w tym wydaniu z pieczarkami zapewne smakuje bajecznie;)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Ale koniecznie skropione sokiem z cytryny ;)
OdpowiedzUsuń