Sałatka z roszponką fetą i bakaliami

Moja ulubiona sałatka na szybko. Idealna do pracy zamiast obiadu, ponieważ jest tak syta, że w zasadzie możemy ją zjeść jako samodzielny, lekki posiłek.



Składniki:

- sałata roszponka
- ok 200g sera feta
- groszek ptysiowy
- pół dużej cebuli
- suszone śliwki i suszone morele
- pestki z dyni
- sezam
- siemię lniane
- 1 łyżka oleju lnianego (lub inny, np oliwa z oliwek)
- mała łyżeczka octu jabłkowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę kroimy na małe kawałki i szklimy na patelni. Pozostałe składniki kroimy i mieszamy z sałatą, dodajemy ziarna, mieszamy z cebulą. Dodajemy olej i ocet. Groszek ptysiowy najlepiej dodać zaraz przed podaniem sałatki, ponieważ nasiąka on wilgocią i robi się "rozmemłany" a powinien być chrupki.








 






Komentarze

Popularne posty